Σκοπός

Η πύλη DigiGov Courses διαδίδει τη γνώση μέσω των παρακάτω μεθόδων:

  • Παρέχοντας πρόσβαση σε υπάρχον ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό
  • Παρουσιάζοντας παραδείγματα καλών πρακτικών και περιπτώσεων χρήσης σε νέες τεχνολογίες
  • Με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων
  • Προσφέροντας πανεπιστημιακά μαθήματα υψηλού επιπέδου

Ορισμένοι από τους βασικούς στόχους που επιδιώκει να αντιμετωπίσει η πύλη DigiGov Courses είναι οι εξής:

  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Παροχή εκπαιδευτικών πόρων σε θεματικές κατηγορίες, οι οποίες ιεραρχούνται από το GR digiGOV-innoHUB, ώστε να διευκολυνθεί η αξιοποίηση προηγμένων ψηφιακών εργαλείων και λογισμικού από τον δημόσιο τομέα ή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Κριτική αξιολόγηση: Εκμάθηση στους συμμετέχοντες πώς να αξιολογούν κριτικά και να αξιολογούν τον αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα των ψηφιακών λύσεων και υπηρεσιών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει θέματα όπως η προστασία της των προσωπικών δεδομένων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ηθικά ζητήματα.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός: Συνδρομή στην κατανόηση της διαδικασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό περιλαμβάνει στρατηγικές για την εφαρμογή ψηφιακών πρωτοβουλιών, τη βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών, την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών και την αξιολόγηση του αντίκτυπου και της αποτελεσματικότητας των ψηφιακών λύσεων.
  • Καινοτομία και αναδυόμενες τεχνολογίες: Εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις τελευταίες τάσεις και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων, το 5G, το HPC, το IoT και το Cloud computing. Διερεύνηση θεμάτων όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων, η κυβερνοασφάλεια, ηθικά ζητήματα και η προώθηση ανοικτών προτύπων, ανοικτών δεδομένων και ανοικτής ψηφιακής διακυβέρνησης.
  • Σχεδιασμός με επίκεντρο τον χρήστη: Υπογράμμιση της σημασίας του σχεδιασμού ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τους τελικούς χρήστες, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις προσβασιμότητάς τους.
  • Συνεργασία και δικτύωση: Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, ενθάρρυνση πρακτικών ανταλλαγής γνώσεων, δημιουργία συνεργασιών και διευκόλυνση ευκαιριών δικτύωσης για την προώθηση μιας κοινότητας επαγγελματιών της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Πλαίσιο ικανοτήτων GR digiGOV-innoHUB

Η ψηφιακή ωρίμανση των οργανισμών βασίζεται σε μια σειρά λειτουργιών που αποτελούνται από επιμέρους στοιχεία. Για να προοδεύσουν και να ωριμάσουν ψηφιακά, τα στελέχη των οργανισμών, πρέπει να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες στους αντίστοιχους τομείς τους, ώστε να υποστηρίξουν και να υλοποιήσουν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και να λειτουργήσουν ως καταλύτες καινοτομίας.

Framework Image

Το πλαίσιο ικανοτήτων GR digiGOV-innoHUB περιλαμβάνει τις ακόλουθες συνιστώσες:

  • Ψηφιακή στρατηγική και επενδύσεις:
    Επικεντρώνεται στον καθορισμό, την προσαρμογή και την εκτέλεση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής στρατηγικής για οργανισμούς, οι οποίοι επενδύουν αποτελεσματικά σε ψηφιακές τεχνολογίες για την προώθηση της οργανωτικής ανάπτυξης, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την εκτέλεση κατάλληλων ψηφιακών επενδύσεων που ενισχύουν την ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους οικονομικούς τομείς.
  • Ψηφιακή ετοιμότητα:
    Περιλαμβάνει την υιοθέτηση και προσαρμογή στις ψηφιακές τεχνολογίες που προωθούν την ανάπτυξη και την καινοτομία εντός του οργανισμού. Οι βασικοί στόχοι της ψηφιακής ετοιμότητας είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι προηγμένες τεχνολογίες επηρεάζουν τους διάφορους τομείς του οργανισμού και η ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων για την ενσωμάτωσή τους. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η διασφάλιση της υπεύθυνης χρήσης των αναδυόμενων τεχνολογιών οδηγούν στην περαιτέρω ανάπτυξη ψηφιακών έργων και σε σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη.
  • Ανθρωποκεντρική ψηφιοποίηση / Ανθρωποκεντρική ψηφιακή μετάβαση:
    Δίνει έμφαση στην ανάλυση και το σχεδιασμό ψηφιακών υπηρεσιών με βάση προηγμένες τεχνολογίες και με γνώμονα τις ανάγκες των χρηστών, εξασφαλίζοντας έτσι μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ψηφιακής μετάβασης.
  • Διαχείριση και ασφάλεια δεδομένων:
    Επικεντρώνεται στην αξιολόγηση και ανάπτυξη της ικανότητας ενός οργανισμού να κατανοεί την αξία, να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και να αξιοποιεί αποτελεσματικά τα δεδομένα, αυξάνοντας έτσι την οργανωτική αξία και διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια των δεδομένων. Η ικανότητα αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης.
  • Διαλειτουργικότητα:
    Αξιοποιεί την αυτοματοποίηση, την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και άλλες ευφυείς τεχνολογίες για την αύξηση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας και την προώθηση της καινοτομίας μέσω της βελτίωσης της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών. Επικεντρώνεται σε δεξιότητες που δίνουν έμφαση στη σημασία της διαλειτουργικότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ψηφιακή αντίληψη για την επίτευξή της.
  • Πράσινη ψηφιοποίηση / πράσινη ψηφιακή μετάβαση:
    Ενισχύει τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προώθηση υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας.